dbaj-o-stawy-odpowiednia-dieta-i-dzialania-odbudowujace

Reumatoidalne zapalenie stawów – dieta jako forma terapii

Wiele schorzeń można złagodzić, a nawet zaleczyć, stosując odpowiednią dietę. Tego rodzaju terapie sprawdzają się zwłaszcza w przypadku tych chorób, które nie są możliwe do całkowitego wyleczenia lub są właściwe dla pewnego wieku. Jedną z dolegliwości, które można uśmierzyć dietą, jest reumatoidalne zapalenie stawów.

Co to za choroba?

Wśród różnych chorób dotykających stawów, RZS jest zdecydowanie jedną z najbardziej groźnych, jeśli chodzi o możliwe konsekwencje. Jej przebieg jest dokuczliwy i bolesny, co jest typowe dla schorzeń reumatoidalnych. Chore stawy zaczynają powodować ból, który nasila się podczas ruchu, a w zaawansowanej fazie choroby może występować ciągle. Innym charakterystycznym symptomem pozwalającym rozpoznać reumatoidalne zapalenie stawów są na początku niewielkie, a później wyraźnie widoczne obrzęki w okolicy stawów. Miejsca te są sztywne i znacznie mniej mobilne. Utrudnione jest chodzenie czy wykonywanie czynności rękami. Brak zdecydowanego działania może spowodować stałe pogarszanie się stanu zdrowia, łącznie z tak poważnymi uszkodzeniami stawów, że staną się one całkowicie bezużyteczne. Do konsekwencji nieleczonego RZS należą również choroby ogólnoukładowe, na przykład choroby serca grożące nagłą śmiercią (nagły zgon sercowy), udar mózgu. U chorych na RZS znacznie częściej występuje również miażdżyca.

RZS – dieta dla zdrowia stawów

W terapii reumatoidalnego zapalenia stawów duże znaczenie może mieć właściwie dobrana dieta. Odkąd naukowcy zajmują się dokładniej tą chorobą, udało im się odkryć, że dostarczanie organizmowi określonych składników może np. zatrzymać postęp RZS lub znacznie zmniejszyć dokuczliwość objawów. Warto wiedzieć, jakie produkty zawierają potrzebne składniki i oprzeć na nich konstrukcję jadłospisu, albo też co pewien czas spożywać na zmianę z innymi lubianymi czy zalecanymi rodzajami żywności. Istnieje kilka lub więcej przepisów na smaczną, jak też bardzo zdrową dietę dla chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Trzon każdego z nich tworzą ryby, oferujące wysokie walory smakowe, wysoką zawartość różnych składników odżywczych oraz kwasów omega 3.

Dieta na reumatyzm

To właśnie kwasy omega 3 stanowią bardzo wartościowy składnik dla chorych osób. Wpływają one bezpośrednio na rozwój stanu zapalnego w organizmie, hamując go i wyciszając. Pozwalają poczuć się bardzo dobrze nawet osobom z dość zaawansowanym RZS. W diecie najlepiej zmieścić sporo dań stworzonych z makreli czy łososia, korzystny (i smaczny) będzie również tuńczyk.  Żeby jadłospis nie okazał się zbyt nudny, można postawić również na warzywa i owoce, orzechy dowolnego rodzaju, nasiona (np. len). W ich składzie najbardziej istotna jest zawartość przeciwutleniaczy, które zadziałają również hamująco na rozwijający się w stawach stan zapalny. Bardzo smaczne i zasilające organizm w przydatne składniki są zielone warzywa takie jak jarmuż, brokuł, kapusta, szpinak oraz owoce – jeżyny, maliny. Wystarczy sięgnąć po wymienione produkty raz czy dwa na tydzień, by zapewnić sobie ulgę w walce z chorobą.

Powiązane wpisy